home      leden      aanmelden      foto's      links      nieuwsbrief      gastenboek    introductie  
Bodem en ligging

Tegenwoordig is de Vliet gekanaliseerd
Arentsburgh ligt op een oude strandwal aan de noordzeekant van de Vliet. De bodem bestaat daardoor uit een tuintechnisch prettige grondsoort die ‘zavel’ wordt genoemd en die – afhankelijk van de afstand van de waterloop – meer of minder uiterst fijne deeltjes klei (lutum) bevat.
Tuinen aan de oostelijke zijde van de Vliet hebben een ander karakter doordat zij in een gebied liggen met veen en klei in droogmakerijen van oud polderland. Arentsburgh ligt dus qua bodemopbouw aan de goede kant.
[Tuinders kunnen hun stukje grond met het oog op een passende bemesting -voor eigen kosten- altijd laten analyseren.]
Het complex vormt een volop zonbeschenen rechthoek tussen de Vliet en een speelweide aan de Prinses Mariannelaan, met aan de ene zijde het Diaconessenhuis en aan de andere kant de laan die langs het fraaie Arentsburghpark naar de nieuwe woonresidentie ‘Nieuw Hadriani’ aan de Vliet loopt.
De Vliet was in de middeleeuwen een veelbevaren verbinding tussen Leiden aan de Oude Rijn en de Maas met Dordrecht en Rotterdam. Tegenwoordig is de Vliet gekanaliseerd en loopt het water van Leiden via Voorburg, Rijswijk en Delft naar Rotterdam en wordt het aangeduid als het Rijn-Schiekanaal.
De Fossa Corbulonis, een in de 1e eeuw door het Romeinse leger gegraven verbinding tussen de Limes (grens) bij Leiden en Naaldwijk in de Maasmonding (waar waarschijnlijk een vlootbasis lag) volgt de route van de Vliet. Meer gegevens over de Voorburgse bodemopbouw kunt u lezen op de site van de gemeente Voorburg.

<vorige volgende>